VLCD ger snabb viktnedgång

"Very low calorie diets" (VLCD) är produkter som är gjorda av fullvärdiga proteiner med tillsatser av salter, vitaminer och spårämnen. De är ofta baserade på mjölk- eller sojaprotein vilket bör beaktas för allergiker.

Proteinerna är fullvärdiga och VLCD är idag säkra och ger snabb viktnedgång.

Det höga proteininnehållet i produkterna leder till att kroppseget protein konserveras under viktnedgången.

VLCD kan teoretiskt sett användas som energikälla under många månader.

VLCD innehåller i allmänhet 400-800 kcal/dag, varav merparten är protein, en liten mängd kolhydrater samt de nödvändiga essentiella fettsyrorna. Fördelen är att individer med kontrollproblem kan hålla sig till en lågkaloridiet utan att behöva exponeras för frestelser vid matlagning.

Vid behandlingen inträder efter några dagar en anorexi, möjligen pga ansamlingen av ketogena produkter. Därvid uppstår ofta en lätt euforiserande effekt och många upplever att det är lätt att hålla sig till kuren, även om det är tråkigt och den berövar patienten de sociala glädjeämnena kring matbordet.


Kuren måste följas upp med ett kostprogram för att ge bestående effekt. VLCD-behandling kritiseras ofta för dåliga långtidsresultat, när den ges utan beteendeförändrande terapi. VLCD bör användas med försiktighet till patienter med dokumenterade ätbeteendestörningar.

Två veckors kur kan genomföras utan medicinsk övervakning.
Vid längre terapi, vanligen 8-12 veckor, fordras medicinsk övervakning enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Någon specificerad provtagningsrutin eller dylikt anges inte. Rimligen bör dock en sådan övervakning innefatta anamnes  trötthet, muskelbesvär, arytmi), elektrolytstatus och eventuellt EKG.

Åtta veckors VLCD-terapi till en patient som väger 120 kg beräknas ge en viktnedgång på ca 20 kg.

Under senare år har "low calorie diets" (LCD) börjat lanseras. De innehåller i allmänhet 800-1 200 kcal/dag.

Fördelen med dessa är att de tycks leda till samma viktnedgång som VLCD-produkterna, men att det högre energiinnehållet innebär en ökad säkerhetsmarginal. Fortfarande saknas dock tillräckligt med välgjorda långtidsstudier som jämför effekten av VLCD respektive LCD på kroppsvikten.

Källa: http://www.apoteket.se/content/1/c4/51/99/Nutrition2.pdf


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0